På tirsdag er det præcis 10 år siden, at den første bog i serien om Afdeling Q udkom: Kvinden i buret. Vi har sat Jussi stævne for at høre lidt mere om, hvad der er sket for serien om Afdeling Q de sidste ti år?

– Først og fremmest har jeg fået skrevet syv “kapitler” i serien, det er jeg godt tilfreds med. Og så er den blevet solgt til udgivelse på mere end 40 sprog. Det har ændret mit liv på mange måder, ikke mindst er jeg kommet i kontakt med umådelig mange mennesker både folk på de forskellige forlag, men så sandelig også med mange læsere. Dem møder jeg, når jeg er på bogmesser, når jeg holder foredrag og er til signeringer, men mange skriver også til mig – det er fantastisk at blive læst, og at mine romaner og ikke mindst mine hovedpersoner kan berøre så mange mennesker.

Var du klar over, da du gik i gang, at det ville tage mere end ti år at skrive det samlede værk?

– Man er vel altid optimistisk. Jeg håbede på at kunne skrive én roman om året, men man kan ikke lave PR-arbejde og skrive samtidig – og derfor har jeg måtte erkende, at det kom til at tage længere tid at skrive.

Et det nostalgisk for dig i dag at kigge tilbage på, hvordan din verden og hverdag så ud for ti år siden?

– Nostalgisk har jeg altid været, den følelse kan komme op i mig selvom der kun er gået en uge. Men grundlæggende har jeg ikke ændret mig særlig meget, så selvom mulighederne er blevet større, opfatter jeg ikke, at forandringerne har været så enorme.

Havde du turdet håbe på/i din vildeste fantasi forestillet dig den succes, bøgerne har fået?

– Nu har jeg altid haft en vild fantasi, og skal jeg være ærlig, så drømte jeg da om, at det kunne blive stort. Men realistisk set havde jeg dog aldrig forestillet mig, at det kunne blive så vildt, som det nu er blevet.

Hvad håber du, at der sker for Afdeling Q i de kommende ti år?

– Det ville være dejligt, hvis Afdeling Q stadig har et publikum om ti år, men mon ikke det vil blive påvirket noget af, hvordan de danske film og den amerikanske serie kommer til at præsentere sig. Jeg er optimistisk på Carl Mørcks vegne.

 

TILLYKKE MED DE 10 ÅR